Европейските разузнавателни служби предупреждават правителствата си, че Русия замисля насилствени актове

...
Европейските разузнавателни служби предупреждават правителствата си, че Русия замисля насилствени актове
Коментари Харесай

Разузнаването: Русия замисля саботажи в цяла Европа

Европейските разследващи служби предупреждават държавните управления си, че Русия замисля насилствени актове на бойкот на Стария континент, откакто пое курс на непрекъснат спор със Запада, написа Financial Times.

Русия към този момент стартира по-активно да подготвя прикрити бомбени набези, палежи и нанасяне на вреди на инфраструктурата на европейска територия, директно или посредством подставени лица, като очевидно не се тревожи изключително от опцията за цивилни жертви, смятат представители на разузнаването.

Макар че сътрудниците на Кремъл от дълго време реализират сходни интервенции и през последните години направиха спорадични офанзиви в Европа, нарастват данните за по-агресивни и съгласувани усилия, сочат оценките на три разнообразни европейски страни.

Представителите на разузнаването приказват от ден на ден за опасността в напъните си да насърчат зоркост.

„ Оценяваме риска от следени от страната актове на бойкот като доста повишен “, споделя Томас Халденванг, началник на немското вътрешно разузнаване. Сега Русия наподобява умерено прави интервенции на европейска територия „ с висок капацитет за вреди “, разяснява той на конференция по сигурността предишния месец, на която неговата организация, Федералната работа за отбрана на Конституцията, беше хазаин.

Халденванг приказва единствено няколко дни, откакто германско-руски жители бяха задържани в Байройт, провинция Бавария, за хипотетично обмисляне на офанзива против военни и логистични обекти в Германия в интерес на Русия.

В края на април във Англия бяха повдигнати обвинявания против двама души за предизвикателство на пожар в склад с филантропични помощи за Украйна. Английските прокурори ги упрекват, че работят за съветското държавно управление.

В същото време в Швеция службите за сигурност проверяват поредност от произшествия с влакове през последно време, за които подозират, че може да са актове на подсилен от избрана страна бойкот.

Русия се е пробвала да унищожи системите за сигнализиране на чешките железници, заяви транспортният министър на страната пред FT предишния месец.

В Естония набези против кола на вътрешния министър през февруари и против автомобили на публицисти са били осъществени от сътрудници на съветското разузнаване, съобщи Службата за вътрешна сигурност на страната. Френското министерство на защитата също предизвести тази година за вероятни офанзиви за бойкот от Русия против военни обекти.

„ Явното умозаключение е, че има фактически усилване на съветската интензивност “, разяснява Кийр Джилс, старши съветник в института Chatham House.

„ Не може да се каже дали това отразява обстоятелството, че руснаците влагат повече запаси в такива действия, дали те са по-небрежни и биват залавяни или дали западното контраразузнаване просто е станало по-добро в засичането и прекъсването им. Но каквото и да е, случват се доста неща “, отбелязва Джилс.

Високопоставен представител на европейско държавно управление споделя, че в службите за сигурност на НАТО се споделя информация за „ очевидни и безапелационни съветски нездравословни дейности “, които са координирани и огромни.

Дойде време да „ засилим информацията и вниманието “ по отношение на опасността от съветско принуждение на европейска територия, добавя той.

В четвъртък НАТО разгласява изказване, в което изрази дълбокото си терзание от възходящите „ зловредни дейности на съюзническа територия “ от Русия, като уточни „ засилваща се акция... в целия Евро-Атлантически регион “.

Нарастващите опасения от желанието на Русия за нанасяне на физически вреди против съперниците ѝ следват поредност от обвинявания против страната в дезинформация и хакерски акции.

В петък Германия съобщи, че ще има последствия за Москва, известието беше подкрепени от Европейски Съюз и НАТО, поради хакерска офанзива през 2023 година против канцлера от Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Междувременно продължава развиването към абсурда с съветски опити да вербуват крайнодесни европейски политици преди идните избори за Европейски парламент.

Представител на разузнаването споделя, че напъните за бойкот на Москва не би трябвало да бъдат считани за разнообразни от други интервенции и добавя, че засилената активност отразява задачата на Русия да упражни оптимален напън „ на всички места “.

В момента Путин се усеща „ обнадежден “ и ще се стреми да измести линиите в Европа, колкото се може повече на многочислени фронтове посредством дезинформация, бойкот или хакерски офанзиви.

Нарасналата експанзия от съветското разузнаване отразява и желанието на шпионите на страната да се утвърдят наново след най-сериозната им пречка от разпадането на Съветския съюз.

В седмиците след началото на пълномащабното настъпление на Русия в Украйна над 600 чиновници на съветското разузнаване, настоящи в Европа под дипломатическо прикритие, бяха изхвърлени, нанасяйки съществени вреди на мрежата от шпиони на Кремъл на целия континент.

В скорошен отчет анализатори от английския Royal United Services Institute акцентираха напъните, които поставя Русия за възобновяване на наличието си в Европа, постоянно употребявайки подставени лица. Сред тях са членове на съветската диаспора и групировки от проведената престъпност, с които Кремъл има дългогодишни връзки.

Ключова стратегическа смяна настъпи също с така наречен „ Комитети за особено въздействие “, коорнидиращи разследващите действия страна по страна за Кремъл, които сплотяват неорганизираните преди този момент старания на раздробените служби за сигурност на страната и други играчи на Кремъл.

В миг, когато Русия ускорява интервенциите, службите за сигурност са във висока степен на тревога заради заканите и се стремят да открият цели, които може да са пропуснали.

Възникват да вземем за пример въпроси по отношение на необяснения досега гърмеж в цех за муниции на BAE Systems в Уелс, който доставя снаряди, употребявани от Украйна. През октомври 2014 година оръжеен склад в Чехия, където се намираха оръжия за Киев, беше унищожен; по-късно беше открито, че сътрудници на съветското военно разузнаване са заложили взривни устройства в обекта.

В петък избухна огромен пожар в цех в Берлин, благосъстоятелност на оръжейната компания Diehl, която също прави доставки за Украйна. Над 160 пожарникари се включиха в гасенето на огъня, а жителите в огромна част западните квартали на немската столица бяха посъветвани да държат прозорците си затворени поради опция от токсичен пушек.

„ Както постоянно с Русия, по-разумно е да не търсим единично пояснение за какво вършат едно или друго нещо. Винаги се случва композиция от неща “, разяснява Джилс.

„ Тези дребни офанзиви, които виждаме досега, са, несъмнено, за основаване на безпорядък, само че те също по този начин може да бъдат употребявани за дезинформация. После идва това, което Русия научава от тези офанзиви, в случай че желае да сковава в действителност Европа... Те репетират “, добавя той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР